00 09/02/2017 13:37
Vorrei aggiungere qualche novità su questo frangente.

In una recente serie-documentario chiamata "la verità sul cancro" (tradotto dall'inglese) il Dr. Russell Blaylock ha espresso la sua posizione sfavorevole alla supplementazione con glutammina, in quanto a suo parere alimenta i tumori allo stesso modo dello zucchero.
Questo perchè la L-Glutammina viene trasformata in glutammato.


"Cancer cells use two major fuels, they use glucose and they use glutamine. Of the two, glutamine is the more powerful stimulant for cancer cell growth.

The Warburg effect is the fact that normal cells use both anaerobic and aerobic system, the Krebs cycle. The cancer cells only use the anaerobic system, it was thought. Glutamine can work the aerobic system and product a lot more energy. So if you’re eating a lot of sugar and you’re eating a lot of glutamine, you’re really stimulating your cancer powerfully. So the idea is you want to cut down your glutamine intake. A lot of people are promoting glutamine as a way to heal the gut—the leaky gut syndrome. So, they’re saying, take five, six, ten grams of glutamine. That is a powerful stimulant for degenerative brain disorders, a powerful stimulant for cancer growth. You don’t want to do that. There’s a lot better ways to repair the GI tract—they work better and safer and actually inhibit cancer
."



Uno studio del 2015, di un certo Dott. Paul Anderson, tende a sminuire l'impatto della glutammina sulla crescita tumorale, facendo tuttavia una eccezione per il Glioblastome Multiforme:


"The availability of glutamine even in a supplemented person is often too low to do much more than feed the deficient GI cells, so peripheral use is limited with oral doses.

The one common exception is glioblastoma multiforme (GM). In the case of GM, it is theoretically possible that amounts of glutamine that were able to cross the GI barrier could be metabolized in a manner promoting of GM energy and health. In the case of GM the authors point out that restricting carbohydrates would likely make the glutamine effective in an anti-GM biology."




"oral glutamine supplementation is likely safe across most tumor types in patients with cancer, it’s indicated for GI damage, the timing and doses, and how he uses carbohydrate restriction for certain cancers (when also using glutamine)."



Come potete vedere i pareri sono contrastanti.
Noi sportivi in particolare usiamo dosaggi anche molto elevati di L-Glutammina, trovo che sia importante mantenerci aggiornati su questo frangente, per ora e per il futuro.

La glutammina ha numerosi benefici, dalla riparazione dei tessuti intestinali, al potenziamento della risposta immunitaria, al ripristino delle scorte corporee di Glutatione.

Personalmente sono favorevole al consumo della glutammina, in particolare durante l'attività fisica dove il corpo stesso la utilizza come fonte di energia.
Trovo che come in ogni cosa ci debba essere un equilibrio, e poi ci sono talmente tanti benefici che scartarla completamente mi fa strano.

Aggiornerò il post se avrò novità.